De ontwikkeling van je baby: van week 1 tot week 42
Deze special gaat over de ontwikkeling van je baby; van week 1 t/m week 42. Een baby heeft ongeveer veertig weken nodig om van een klompje cellen op een wonderbaarlijk mooie manier te groeien tot een volgroeide baby waar 'alles' op en aan zit. In de artikelen die gekoppeld zijn aan deze special, is te lezen hoe dit proces van ontwikkelen in z'n gang gaat.
Zwanger!
Soms zijn vrouwen er bewust mee bezig om zwanger te raken, andere vrouwen 'overkomt' het bijna; een zwangerschap. Voor veel vrouwen zal het even wennen zijn, zo'n zwangerschap. Zeker wanneer er verschijnselen als misselijkheid of rugpijn om de hoek komen kijken. Deze verschijnselen zijn vooral de eerste veertien weken van de zwangerschap aan de orde. Veel vrouwen vertellen de omgeving over hun zwangerschap wanneer ze ongeveer tien tot veertien weken zwanger zijn. Een eerste echo, waarop ook het hartje van de baby is te zien, wordt in die weken gemaakt.
Wennen aan het idee
Het is niet voor niets dat vrouwen niet van de een op andere dag moeder worden; daar zijn gemiddeld zo'n veertig weken voor nodig. Net als de ontwikkeling van de foetus/baby heeft de bewustwording van de vrouw tijd nodig. Zij zal moeder gaan worden. Vrouwen die voor het eerst een kindje krijgen, zullen zeker moeten wennen aan hun nieuwe 'rol' als moeder en verzorger van de baby. Gelukkig hebben veel vrouwen een man en een omgeving die meeleeft met de zwangere vrouw. Die steun is belangrijk, tijdens maar ook na de zwangerschap.
Iedere zwangerschap is anders
Hoe een zwangerschap verloopt, kan van tevoren echt niet gezegd worden. Natuurlijk kunnen er wel erfelijke factoren meespelen tijdens de zwangerschap, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of eventuele afwijkingen. Iedere zwangere vrouw krijgt rond week 12 een intake gesprek waarin allerlei vragen gesteld worden, ook over erfelijke omstandigheden. Hoe een zwangerschap zal verlopen, weet niemand precies van tevoren. Sommige vrouwen kunnen veel last hebben van allerlei kwaaltjes, andere vrouwen doorlopen 'kiplekker' alle weken.
De voorbereidingen
Naast alle geestelijke voorbereidingen op het moederschap, zal er ook het e.e.a. geregeld en aangeschaft moeten worden. Denk aan de baby-uitzet. Maar ook aan kraamzorg, of opvang voor de andere kinderen. En natuurlijk moet er ook worden gekeken naar het werk; blijf je als zwangere vrouw volledig werken? Ook moet er nagedacht worden over de bevalling: wil een vrouw thuis bevallen, of in het ziekenhuis? En wat te denken van pijnbestrijding?
De bevalling
En dan eindelijk is het zover! De bevalling dient zich aan. Wanneer dit tijdstip komt, verschilt per vrouw. Sommige vrouwen bevallen voor de uitgerekende datum, andere vrouwen 'lopen over'. Hoe iemand bevalt is voor iedere vrouw ook anders, de één bevalt natuurlijk en alles verloopt vrij vlot, een ander ervaart het als zwaar en kunnen complicaties optreden. Het is ook mogelijk om met een (spoed)keizersnede te bevallen.
Herstellen
Na de bevalling is het tijd om te herstellen. Er is een gezegde dat zegt: 'Negen maanden op, negen maanden af'. Er zouden dus negen maanden nodig zijn om weer volledig te herstellen. Dit geldt natuurlijk niet voor alle vrouwen, maar het geeft wel aan dat bevallen niet zomaar iets is.