De ontwikkeling van je baby; 1-10 weken zwanger
In de eerste weken van een zwangerschap gebeurt er ontzettend veel in de buik van een zwangere vrouw. Nadat een eicel bevrucht is in week 2, ontstaat er een klein leventje dat uitgroeit tot een 'echt mensje' in week 10. Lees in deze special alles over de eerste 10 weken van een zwangerschap.
Week 1
Van een zwangerschap is nog geen sprake.
Week 1 start vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Vrouwen die graag zwanger willen worden, kunnen in de gaten houden wanneer ze een eisprong (ovulatie) hebben. Deze vindt over ongeveer twee weken plaats.
Week 2
Zo ongeveer het einde van
week 2 zal een vrouw ovuleren (soms iets eerder, soms later). De kans om zwanger te raken is een aantal dagen voor en na de eisprong het grootst. Een vrouw raakt zwanger wanneer een eicel bevrucht raakt door een zaadcel van een man. Na bevruchting ontstaat er nieuw leven.
Week 3
Vrouwen die zwanger zijn, kunnen dit (meestal) nog niet weten in
week 3. Het afnemen van een zwangerschapstest is in veel gevallen nog niet mogelijk. Het ongeboren kindje bestaat 'slechts' uit een aantal cellen die zich de komende dagen in rap tempo zullen vermenigvuldigen.
Week 4
Sommige vrouwen 'voelen' dat ze zwanger zijn. Soms is het al mogelijk om in
week 4 een zwangerschapstest af te nemen, maar soms is het HCG-hormoon nog niet goed meetbaar. Het ongeboren kindje is van een aantal cellen gegroeid tot een klein vruchtje met een ovale vorm. Het vruchtje is met het blote oog niet of nauwelijks te zien en weegt nog niets.
Week 5
Vrouwen die zwanger zijn, kunnen dit meestal goed testen in
week 5. Soms merken zwangere vrouwen al goed dat ze zwanger zijn, bijvoorbeeld omdat ze hoofdpijn hebben of gespannen borsten. Hoewel het vruchtje in de buik van een zwangere vrouw iets gegroeid is, het is nu zo;n 1,5 millimeter, weegt het nog niets. Er wordt een aanleg voor het hartje gemaakt.
Week 6
Ongeveer zo groot als de nagel van een pink, zo groot is het kindje in de buik van een zwangere vrouw. In
week 6 ontstaan de eerste 'menselijke vormen', zoals het hoofdje, de nek en de aanleg voor de armpjes en beentjes. Kwaaltjes die bij een zwangerschap horen kunnen optreden.
Week 7
De ongeboren baby lijkt in
week 7 nog het meest op een 'kikkervisje' of een 'garnaal', maar dit zal in de komende weken snel gaan veranderen. De baby is ongeveer 1 centimeter groot, maar weegt nog steeds niets. Rond de zevende week kan het kindje op eigen kracht gaan bewegen.
Week 8
In deze week wordt het geslacht van het kindje zichtbaar; dus of het een jongen of meisje is. Ook in
week 8 beginnen de armpjes en beentjes van het kindje steeds meer vorm te krijgen. De baby is zo'n 2 centimeter groot (de lengte is dus verdubbeld), maar weegt niets.
Week 9
De baby wordt in
week 9 geen 'embryo' meer genoemd, maar 'foetus'. Het weegt nog maar weinig; zo'n 2 gram, en is 3 centimeter groot. Het kindje begint al goed te bewegen, maar een zwangere vrouw merkt hier nog niets van. Symptomen zoals misselijkheid en buikpijn, die bij een zwangerschap horen, kunnen wel steeds sterker worden.
Week 10
Rond de tiende week krijgen veel zwangere vrouwen een eerste echo. Op de echo is te zien of het hartje van de baby klopt. In
week 10 is de baby al bijna 5 centimeter groot en weegt een gram of 5. De baby lijkt al op een 'echt mensje' en is in aanleg bijna zo goed als 'klaar'. Belangrijke organen zijn aangelegd; de baby zal de komende weken flink gaan groeien.